Pers

Gault&Millau (score: 13)

Albatros vond onderdak in een aantrekkelijke, mooie villa. Het onthaal is oprecht vriendelijk en innemend.

Wij starten met een escabeche van sardienen uit de Middellandse Zee. Daarbij komen tomaten, zalfje van paprika en een fijne zuiderse salade. Uitstekend.

Het tweede gerecht is intenser van smaak: soep van pistou, met spek, prei, pesto en geraspte oude parmezaan in een koekje.

Dan komt pieterman met zandasperges van topkwaliteit uit de Camargue. De asperges zijn boterzacht. Er hoort nog een essence van bouillabaisse bij, een topper!

En daarna hebben we nog een perfect rosé gebakken lendenstuk uit de Aubrac tegoed, met een smaakvolle bordelaisesaus, ratatouille van groene en rode paprika en tomaten, en een aligot-puree met look en kaas (naar aloud recept uit de Aubrac). Wij hebben superlekker gegeten.

Chef Lieven De Troyer is op de goede weg.

Gault & Millau - Belux 2012 - www.gaultmillau.be/nl/restaurant/albatros/


Knackweekend - PALING PROEF PARCOURS

paling.png Albatros: paling op bestelling bereid.
Wij trokken op proeftocht langs palingtempels en restaurants om de lekkerste paling in het groenste te zoeken. De aal werd opgediend als hoofdgerecht met frieten en vergezeld van een glas bier. Onze waardering drukten we uit in palinkjes : van één tot vijf. In de eindbeoordeling speelden de hoeveelheid en prijs ook een rol.

- - -

Eddie Van Maele was in zijn glorietijd een van de grootste Belgische koks. Als hij buitenshuis at was hij kieskeurig: zeetong in La Marée in Brussel en paling in 't groen in Albatros. Als groot vakman gaf hij de koks die hij bezocht advies en zo deed hij in Albatros, waar Lieven en Nancy De Troyer-Sterck alles in het werk stellen om eersteklasproducten zo smakelijk mogelijk op het bord te brengen. De moten IJslandse kabeljauw zijn er subliem en van maart tot oktober zijn de palinggerechten op hun best.

Wij werden onthaald door vriendelijke obers en bestelden paling in 't groen (27 euro). De prijs ligt enkele euro's hoger dan in de meeste palingrestaurants. Op tafel kwam een geëmailleerde stalen pot met voorbeeldig gegaarde paling in fris en smakelijk groen. Daarbij kwamen eersteklasfrieten en een vakkundig geschonken glas Jupiler (2 euro).

Lieven gebruikt wilde Oosterscheldepaling, die minder vettig is en een goede jus geeft. De paling gaat vijftien minuten in bouillon met witte wijn, waarna het kookvocht wordt ingekookt en gebonden met boter en puree van spinazie en waterkers. Daarna komen de verse kruiden: peterselie, kervel, pijpajuin, basilicum, dragon, dille, koriander en vooral wat pepermunt! In Albatros wordt paling op bestelling bereid.

Knackweekend 20 juni 2011 - PALING PROEF PARCOURS


Exquis magazine

In Erembodegem, deelgemeente van Aalst, maakt een nieuwe zaak zijn opwachting. Lieven & Nancy De Troyer-Sterck gaven hun zaak een opwaardering naar restaurant en kregen hiervoor reeds heel wat waarderingen van de verschillende culinaire gidsen. Kindvriendelijke zaak met voor de kleine gastronoom een aparte kaart met leuke spelletjes.

Reeds van ver valt deze moderne en stijlvolle zaak mij in de smaak. Bovendien is ze gemakkelijk bereikbaar door haar lig- ging nabij de E40 autosnelweg Gent-Brussel.

Parkeren doe ik op de privé parking achter de zaak die te bereiken is via de Geraardbergsesteenweg en dadelijk toegang geeft tot het restaurant.

Eenmaal binnen worden mijn verwachtingen meteen ingelost, licht, luchtig en modern maar wel zeer stijlvol ingericht met blauwe, beige en witte tinten en mooi gedekte tafels.
De ontvangst is zo mogelijk nog gastvrijer en meteen komen brood en boter op tafel zodat je rustig een wandeling door de uitgebreide menukaart kunt maken, onderwijl genietend van een vers gebakken broodje.

KEUKENGEWELD

Het lukte hem maar niet aan de universiteit omdat zijn gedachten steeds terugkeerden naar het beeld uit zijn jeugd van een chef die een zalm aan het versnijden was. Hij hing dan ook zijn boekentas aan de haak en trok naar Hubert Kelderman waar hij op leercontract twee jaar lang in de keukengeheimen werd ingewijd. Daarna kwam hij in Wemmel terecht bij niemand minder dan Eddy Van Maele waar hij alle fijne kneepjes en de liefde voor het vak leerde. Eddy was hier formeel in, "zonder toewijding en eergevoel ben je geen kok".

En zo staptte Lieven op latere leeftijd in het beroep en ontpopte zich vrij snel tot dezelfde bezeten chef als zijn leermeesters. In de keuken staat de deur open voor de seizoenen met enkel dagverse producten van hoge kwaliteit. Zijn specialiteiten richten zich naar de IJslandse kabeljauw en paling, producten die hij betrekt van de firma Puttaert wat meteen de kwaliteit aangeeft. Vlaamse kookkunst en Franse wortels en net dat tikkeltje vernieuwing wat de gerechten luchtiger maakt. Bijna 21 jaar ervaring waarvan 17 in zijn eigen zaak geven aan dat restaurant Albatros beslist een blijver is met een mooie score van 13/20 en een oorkonde voor zijn palingbereiding.

GASTVRIJE BEDIENING

In de zaal wordt echtgenote Nancy bijgestaan door sommelier Kristof. Nancy liep de hotelschool van Anderlecht door, ging op stage bij Michel en ‘t Stoveke (toen nog Annie en Jan) en leerde Lieven kennen op één van haar culinaire uitstappen. Het interieur, de aankleding en ontvangst liggen in haar handen en zij doet er dan ook alles aan om u meteen een goed gevoel te geven. De ontvangst is dan ook bijzonder charmant en onvoorwaardelijk, iets wat je meteen als een goed gevoel ervaart. De wijnperikelen zijn in handen van Kristof die u laat kiezen uit een mooi gevarieerde wijnkaart waarop vooral de Franse klassiekers de eer opeisen maar toch een beetje plaats moeten vrijgeven aan enkele wereldwijntjes die beslist verrassen. Bovendien zijn er enkele wijnen per glas te verkrijgen. Zeer gezellig en smaakvol terras onder een notelaar wat je meteen een zuiders gevoel geeft.

Zakenmensen vinden er twee polyvalente zalen voor 30 personen en een apart feestzaaltje op het gelijkvloers.

Exquis Magazine 2012 - Bekijk de advertentie

Design & development by Thinline